Skyr je jogurt islandského typu, který se ovšem vyrábí v Bohušovické mlékárně z českého mléka. Má skvělou chuť, minimum tuku (0,2 %), vysoký obsah bílkovin a vyvážený podíl sacharidů a dají se z něj připravit lahodné letní dezerty!
OSTRUŽINOVÝ SKYRCAKE
INGREDIENCE
KORPUS
150 g máslových sušenek
30 g pražených lískových oříšků
50 g rozehřátého másla
NÁPLŇ
24 g želatinového prášku
300 g ostružin
4 x 140 g Skyru natur
360 g smetanového sýru
100 g moučkového cukru
2 čajové lžičky citrónové šťávy
2 čajové lžičky vanilkové pasty
Špetka soli
POSTUP
Sušenky a lískové ořechy za pomoci kuchyňského robota rozmixujeme na jemný prášek, přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem, vložíme do ní vzniklou hmotu, rukama rozmístíme rovnoměrně po celé ploše a necháme alespoň jednu hodinu zchladnout.
Mezitím si připravíme náplň. Skyr, smetanový sýr, cukr, citrónovou šťávu, vanilku a sůl smícháme v misce a pomocí ručního mixéru vyšleháme dohladka. Ke směsi poté přidáme želatinu, kterou jsme si před tím rozdělali ve vodě, a znovu prošleháme. Přimícháme rozmačkané ostružiny.
Když máme náplň hotovou, nalijeme ji na korpus a rozetřeme tak, aby vznikla rovnoměrná hladká vrstva. Dort necháme šest hodin odpočinout. Poté jej můžeme dozdobit čerstvými ostružinami.
SMOOTHIE S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM A DATLEMI
INGREDIENCE
200 g Skyru natur
1 banán nebo 1 mango
1 šálek mandlí
4 datle
1 polévková lžíce arašídového másla
Půl polévkové lžíce chia nebo jiných semínek
Pomerančový džus dle chuti
Kiwi
Led
POSTUP
Ze všech ingrediencí vytvoříme za pomoci mixéru či domácího robota hladké pyré. Poté směs nalijeme do misky, ozdobíme ji kiwi, chia semínky a arašídovým máslem a vychutnáme si rychlou a zdravou snídani.
OVESNÉ MUFFINY S HRUŠKAMI
INGREDIENCE
250 g celozrnné mouky
75 g ovesných vloček a hrstka na ozdobení
2 lžičky prášku do pečiva
1 polévková lžíce mletého zázvoru
2 velká vejce rozmíchaná vidličkou
125 ml slunečnicového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
150 ml horkého medu
1 nastrouhaná středně zralá hruška
250 g Skyru natur
65 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
POSTUP:
Ve velké míse smícháme mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva a mletý zázvor. V jiné nádobě smísíme vejce, olej, vanilku a med. Uprostřed suchých ingrediencí uděláme důlek, do kterého následně nalijeme vaječnou směs a promícháme. Poté přidáme nastrouhanou hrušku, Skyr a nasekané pekanové ořechy.
Směs rozdělíme do 12 košíčků, posypeme hrstkou ovesných vloček a vložíme do trouby rozpálené na cca 180 °C. Pečeme zhruba 25 až 30 minut. Abychom chuťový požitek z muffinů umocnili, můžeme je před podáváním dozdobit Skyrem.