18. srpna 2017

Postup

1. Mouku prosejeme do mísy a ve středu uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2. Pak přidáme zbylé vlažné mléko, žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli a vše zpracujeme na tužší nelepivé těsto. Necháme ho kynout 60 minut na teplém místě.

3. Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm a rozkrájíme na 12 čtverců. Na střed každého kousku dáme lžíci okapaných propláchnutých borůvek a zabalíme do knedlíku. V dlaních je zakulatíme a necháme na teplém místě ještě asi 15 minut kynout. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 8 minut. Knedlíky vyjmeme, dáme do mísy a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a zůstaly kypré.

4. Na žahour přivedeme za stálého míchání k varu mléko s máslem, cukrem a kukuřičným škrobem. Přidáme studenou vodou propláchnuté borůvky, krátce povaříme a přilijeme smetanu. Přivedeme k varu a odstavíme. Knedlíky podáváme přelité teplou omáčkou.

Ingredience

300 g hrubé mouky
10 g čerstvého droždí
10 g krupicového cukru
300 ml polotučného mléka
1 žloutek
10 g másla
sůl
300 g borůvek

Žahour:
250 g borůvek
100 ml polotučného mléka
1 lžíce másla
40 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
200 ml 33% smetany ke šlehání