14. srpna 2017

Postup

1. Kuřecí prsa omyjeme, usušíme papírovou utěrkou a očistíme. Ochutíme je solí, pepřem a orestujeme je z obou stran na pánvi. Aby nám prsa nevystydla, vložíme je do trouby rozehřáté na 80 °C asi na 20 minut.

2. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme očištěné a nadrobno nasekané 4 stroužky česneku. Tmavou i světlou quinou promícháme, propláchneme a zamícháme k česneku. Chvíli opékáme, osolíme a pak přilejeme kuřecí vývar. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 20 minut.

3. Mrkev i cuketu nakrájíme na kolečka, papriku na kostičky a fenykl na proužky. Všechnu zeleninu zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Na poslední 4 minuty plamen ztlumíme, přidáme na plátky nakrájený česnek a pomalu dusíme.

4. Žampiony očistíme a rozkrájíme na čtvrtiny. Přidáme ho k zeleninové směsi a vše opékáme, dokud se ze zeleniny nevypaří všechna voda. Na závěr ochutíme uzenou solí, pepřem a provensálskými bylinkami.

5. K uvařené quinoe přidáme orestovanou, ale stále křupavou zeleninu a zamícháme. Pod pokličkou necháme alespoň 5 minut odstát, aby se chutě se spojily.

6. Kuřecí prsa vyndáme opatrně z trouby a nakrájíme je šikmo po směru vláken na tenké plátky. Podáváme rozložené na rizotu, pokapané citronovou šťávou.

Ingredience

4 kuřecí prsa
sůl a mletý černý pepř
olivový olej
8 stroužků česneku
100 g tmavé quinoy
100 g bílé quinoy
500 ml kuřecího vývaru
1 mrkev
1 malou cuketu
1 červenou papriku
1 fenykl
150 g žampionů
1 lžíci provensálských bylinek
1/2 lžičky uzené soli