Připravíte ho rychleji než kroupy, chutná lépe než kuskus a je výživnější než rýže.
Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, vaří, vysuší a následně podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také následná příprava bulguru v kuchyni velice snadná. Můžete ho uvařit za cca 15 minut, zalít horkou vodou a nechat zhruba 25 minut dojít, anebo asi hodinu nechat nabobtnat ve studené vodě. Třetí způsob je časově nejnáročnější, ale také nejzdravější, protože v bulguru zachováte největší množství minerálů a vitamínů.
Bulgur nejvíce využijete jako náhražku příloh, nejčastěji rýže, když se hodí jak do rizota, tak i do sladkého nákypu. Oceníte ho i v nádivkách, do salátů, kaší, jako zavářku do polévky nebo třeba místo krup v houbovém kubovi. Můžete ho i kombinovat s jinými pokrmy. Skvěle chutná s rajčaty, okurkou, fazolemi, cibulkou, ředkvičkou, špenátem, paprikou, ořechy anebo kuřecím masem.
Bulgur má příznivé nutriční hodnoty a je lehce stravitelný. Měl by být součástí zdravé jídelníčku, protože obsahuje fosfor, železo, vitamíny, minimální množství tuku a vlákninu, které pomáhá při trávení a přispívá ke správné funkci střev.
Vyzkoušejte: Recepty z bulguru
Kdy se bulgur nejvíce hodí?
Při hubnutí, pokud vás omrzela běžná „dietní jídla“
Pokud chcete dětem zajistit dobrou, ale zároveň zdravou kuchyni
Na výlety pro výživný oběd – zavřený v krabičce zvládne i „polní podmínky“
Do studených salátů anebo do polévek
Bulgur od různých výrobců si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Kolonial.cz