8. srpna 2017

Postup

1. Maso očistíme a kůži nařízneme do mřížky. Osolíme je a opepříme. Maso položíme kůží dolů na rozpálenou pánev a opékáme asi 2 minuty z každé strany. Pak je vložíme do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 16 minut. Po upečení prsa necháme 2 minuty odpočinout. Pánev s výpekem uschováme.

2. Mezitím si připravíme batáty. Ty nakrájíme na velmi tenká kolečka, propláchneme studenou vodou a osušíme. Olej rozpálíme a batáty v něm postupně osmažíme do křupava. Po usmažení je rozložíme na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný olej. Fazolky očistíme, okrájíme a opečeme na olivovém oleji asi 3 minuty. Dochutíme solí i pepřem.

3. Do pánve s výpekem přisypeme cukr a necháme slabě zkaramelizovat. Pak zalijeme portským vínem, osolíme a opepříme a necháme svařit na čtvrtinu. Pak přidáme omyté a na čtvrtky nakrájené jahody s nasekanou chilli papričkou a společně vaříme asi 2 minuty. Nakonec přidáme máslo a zamícháme. Kachní prsa přepůlíme, rozdělíme na talíře a podáváme se smaženými batáty, fazolkami a jahodovou omáčkou.

Ingredience

2 větší kachní prsa (asi 800 g)
sůl
mletý černý pepř
500 g batátů
slunečnicový olej na smažení
200 g zelených fazolek
olivový olej

Na omáčku:
2 lžíce cukru
70 ml portského vína
70 g jahod
1 chilli paprička
30 g másla