20. prosince 2018
Dříve se vánoční polévky vařily buď z luštěnin (hrách, fazole a čočka), aby se rozrůstal majetek. Další variantou byly houby, které stejně jako ryby nahrazovaly v postní době maso. Vyzkoušejte některou z klasických vánočních polévek.

Kapří polévka

Ingredience:

1 kapří hlava
200 g kapřího masa
1 cibule
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
sůl
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
2 kousky řapíkatého celeru
2 lžíce másla
mlíčí a jikry z jednoho kapra
špetka muškátového květu
mletý černý pepř

Svítek:

2 vejce
2 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce nasekané petrželky
olej na smažení svítku

Postup:

1. Kapří hlavu a maso očistíme, vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl. Vaříme na mírném ohni asi 40 minut. Pak vývar scedíme, maso obereme a nakrájíme na menší kousky.

2. Mrkev, petržel, celer a řapíkatý celer nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozpálíme máslo, zeleninu na něm orestujeme a zalijeme připraveným vývarem. Přidáme očištěné mlíčí a jikry a vše povaříme asi 20 minut. Ke konci vaření vložíme do polévky uvařené rybí maso.

3. Mezitím uděláme svítek. Bílky vyšleháme na pevný sníh. Žloutky smícháme s moukou a nasekanou petrželkou. Zlehka vmícháme sníh a těstíčko osolíme. Na pánvi rozpálíme olej, nalijeme těstíčko a svítek opečeme po obou stranách dozlatova. Pak ho nakrájíme na hranolky.

4. Polévku dochutíme solí, muškátovým květem a pepřem. Podáváme ji se svítkem a zdobíme bylinkami.

Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1056 kJ/252 kcal
Počet porcí: 4