26. července 2017

Postup

1. Formu o rozměrech přibližně 18 x 28 cm vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180 °C.

2. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky. Ty nasypeme do mísy a zalijeme vodou, aby neztmavly. Fenykl zbavíme tvrdých konců listů, vykrojíme košťál a nakrájíme na velmi také plátky.

3. Do mísy dáme nahrubo nastrouhaný ementál s jemně nastrouhaným parmazánem a nakrájený fenykl. Směs osolíme, opepříme, posypeme nastrouhaným muškátovým oříškem a zalijeme smetanou. Důkladně promícháme.

4. Do připravené formy nakládáme střídavě brambory se smetanovou směsí. Zakryjeme alobalem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Pak odkryjeme alobal a pečeme dalších 20 minut dozlatova. Podáváme k masu nebo jako lehkou a bezmasou večeři.

Ingredience

15 g másla
700 g brambor
400 g fenyklu
60 g ementálu
100 g parmazánu
sůl
čerstvě mletý pepř
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
400 ml 30% smetany ke šlehání