10. července 2017

Postup

1. Z mouky, másla a soli připravíme hladké těsto, které necháme odležet 30 minut v chladničce. Na pomoučněném vále ho rozválíme na kulatý plát a pomocí válečku přeneseme do koláčové formy o průměru 28 cm. Prsty vytvarujeme strany korpusu a přečnívající kraje odřízneme. Formu s těstem vložíme zpět do chladničky.

2. V pánvi na rozpuštěném másle opečeme nadrobno pokrájenou slaninu. Přidáme na tenké nudličky nakrájenou oloupanou cibuli a restujeme doměkka. Směs dle chuti okořeníme, podlijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Obsah pánve dle potřeby osolíme a odstavíme.

3. Korpus naplníme připravenou směsí a zalijeme rozmíchanými vejci se smetanou. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut, až náplň zpevní, lehce nabude a začne zlátnout. Koláč necháme zchladnout a pak vyjmeme z formy. Podáváme ho samotný nebo např. s rukolovým salátkem.

Ingredience

300 g hladké mouky + na vál
150 g másla + na restování
špetka soli
200 g anglické slaniny
4 cibule
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek
tymián, sušené nebo čerstvé lístky
80 ml bílého vína
sůl
3 vejce
250 g 33% smetany
cca 100 g parmazánu (nebo goudy)