29. června 2017
Jahodová sezóna je v plném proudu. Přestože jsou čerstvé jahody samy o sobě naprosto dokonalé, můžeme si s nimi v kuchyni trochu pohrát. Poradíme jak na to!
1 / 4

TVAROHOVÉ NOČKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

4 porce
Ingredience na noky:
• Kůra z jednoho citronu
• 500 g tučného tvarohu ve vaničce
• 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
• 100 g hladké mouky
• 2 lžíce moučkového cukru
• 1 lžička vanilkového cukru
• Špetka soli
• 4 vejce

Ingredience na omáčku:
• 600 g jahod
• 1 smetana (33%)
• Pár lístků máty
• Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

Postup:
• Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
• Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.
• Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
• Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.
• Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.
• Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
• Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.
• Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.

TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.

1 / 4