2. července 2017
Polévka, která vás postaví na nohy v každé situaci.

Počet porcí: 6

Příprava: 60 minut

Náročnost: střední 

Kcal/kJ: 503/2106

Ingredience

5 palic česneku
2 lžíce olivového oleje
1/2 pórku
1 cibuli
3 lžíce másla
1 l drůbežího vývaru
250 ml 33% smetany ke šlehání
sůl
1/4 lžičky čerstvě namletého bílého pepře
6 plátků anglické slaniny
2 lžíce nasekané pažitky
Na jíšku:
20 g másla
40 g hladké mouky
Na česnekové krutony:
6 plátků žitného chleba
25 g másla
2 stroužky česneku

Postup:

1. Z každé palice česneku odřízneme vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložíme na pekáč, pokapeme je olejem a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Hotové česneky vyndáme a nechám vychladnout.

2. Vychladlé stroužky česneku stiskneme mezi palcem a ukazovákem. Z každé slupky vymáčkneme měkký česnek a rozmačkáme ho vidličkou se solí. Pórek a cibuli nasekáme najemno.

3. Máslo rozpustíme ve větším hrnci, přidáme česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékáme, až zesklovatí, asi 8 minut. Pokračujeme v míchání a přiléváme studený vývar. Polévku pomalu přivedeme k varu a na mírném ohni necháme asi 20 minut probublávat – občas zamícháme.

4. Rozpustíme v menším rendlíku máslo, vsypeme mouku a orestujeme na světlou jíšku. Necháme ji zchladnout a pak vmícháme do polévky. Polévku necháme vychladnout a rozmixujeme ji mixérem. Přilijeme smetanu a provaříme ještě 10 minut.

5. Toustový chléb nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme máslo a kostičky chleba vysypeme do pánve. Opékáme dozlatova a na poslední 2 minuty zamícháme 2 lisované stroužky česneku.

6. Anglickou slaninu opečeme na suché pánvi do křupava. Polévku ochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme posypané pažitkou, s opečenou anglickou slaninou a česnekovými krutony.

Dobrou chuť!