Raw citrusový dort
? Množství: 12–16 porcí (dortová forma o průměru 24?cm)
? Čas na přípravu: 40 minut + čas na namočení ořechů a na chlazení
? Potřebujete: korpus: 200?g lískových ořechů (přes noc namočených ve vodě), 28?ks datlí, 3 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce vody, 4 lžíce strouhaného kokosu; náplň: 200?g kešu ořechů (přes noc namočených ve vodě), 1 pomeranč, 1 středně velkou mandarinku, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce (nebo dle chuti) sirupu z agáve; poleva: 130?g loupaných mandlí (přes noc namočených ve vodě), 4 lžíce vody, 2 až 3 lžíce kakaa z nepražených kakaových bobů, 3 lžíce kokosového oleje, sirup z agáve dle chuti
Postup:
1. Připravte si zavírací dortovou formu o průměru 24 cm a dno vyložte pečicím papírem. Namočené lískové oříšky slijte, propláchněte a vložte do mixéru. Datle nakrájejte na kousky a přidejte do mixéru spolu s citronovou šťávou a vodou. Rozmixujte a vmíchejte strouhaný kokos. Směs rozprostřete do dortové formy, uhlaďte a vložte do mrazáku.
2. Připravte náplň. Namočené kešu ořechy slijte a propláchněte. Vložte je do mixéru a rozmixujte na pastu. Pomeranč i mandarinku oloupejte a rozkrájejte. Přidejte k ořechům a rozmixujte. Nakonec přidejte kokosový olej a sirup z agáve a znovu rozmixujte. Náplň nalijte na ztuhlý korpus a vložte zpět do mrazáku.
3. Namočené mandle slijte a propláchněte. Vložte je do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi a rozmixujte. Polevu nalijte na povrch dortu a uhlaďte. Nechte v mrazáku nejlépe do druhého dne ztuhnout.
TIP: Při přípravě raw citrusového dortu se snažte rozmixovat ořechy dohladka. Těsto pak bude vláčnější a lahodnější. Dort chutná výborně i v kombinaci se sezonním ovocem, například malinami.
Nebo raději vyzkoušíte bezlepkové větrníčky? Proč ne, recept najdete na další straně.