22. června 2017
Máme pro vás tip na tři chytré dezerty, které výborně chutnají a zároveň jsou plné výživných látek.Vyzkoušejte je, určitě stojí za hřích.
1 / 3

Raw citrusový dort

● Množství: 12–16 porcí (dortová forma o průměru 24 cm)
● Čas na přípravu: 40 minut + čas na namočení ořechů a na chlazení
● Potřebujete: korpus: 200 g lískových ořechů (přes noc namočených ve vodě), 28 ks datlí, 3 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce vody, 4 lžíce strouhaného kokosu; náplň: 200 g kešu ořechů (přes noc namočených ve vodě), 1 pomeranč, 1 středně velkou mandarinku, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce (nebo dle chuti) sirupu z agáve; poleva: 130 g loupaných mandlí (přes noc namočených ve vodě), 4 lžíce vody, 2 až 3 lžíce kakaa z nepražených kakaových bobů, 3 lžíce kokosového oleje, sirup z agáve dle chuti

Postup:
1. Připravte si zavírací dortovou formu o průměru 24 cm a dno vyložte pečicím papírem. Namočené lískové oříšky slijte, propláchněte a vložte do mixéru. Datle nakrájejte na kousky a přidejte do mixéru spolu s citronovou šťávou a vodou. Rozmixujte a vmíchejte strouhaný kokos. Směs rozprostřete do dortové formy, uhlaďte a vložte do mrazáku.
2. Připravte náplň. Namočené kešu ořechy slijte a propláchněte. Vložte je do mixéru a rozmixujte na pastu. Pomeranč i mandarinku oloupejte a rozkrájejte. Přidejte k ořechům a rozmixujte. Nakonec přidejte kokosový olej a sirup z agáve a znovu rozmixujte. Náplň nalijte na ztuhlý korpus a vložte zpět do mrazáku.
3. Namočené mandle slijte a propláchněte. Vložte je do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi a rozmixujte. Polevu nalijte na povrch dortu a uhlaďte. Nechte v mrazáku nejlépe do druhého dne ztuhnout.

TIP: Při přípravě raw citrusového dortu se snažte rozmixovat ořechy dohladka. Těsto pak bude vláčnější a lahodnější. Dort chutná výborně i v kombinaci se sezonním ovocem, například malinami.

Nebo raději vyzkoušíte bezlepkové větrníčky? Proč ne, recept najdete na další straně.

1 / 3