15. června 2017
 | 
Foto: Petr Schober, Shutterstock
Krásně vypadají a ještě lépe chutnají! Jsou to v podstatě malá umělecká díla – dobroty navrstvené do sklenic. V žádné nechybí kousek korpusu, k tomu hebký krém a čerstvé šťavnaté ovoce.

Maliny v želé a pudinku

● Čas na přípravu: 15 minut + 2 hodiny chlazení
● Množství: 4 porce
● Potřebujete: 1 hrnek malin, 1 sáček červeného dortového želé, 1 kus piškotu, 2 hrnky vanilkového pudinku, 1 hrnek šlehačky, 1 broskev, mátu

Do skleniček rozdělte asi dvě třetiny malin. Želatinu připravte podle návodu. Vlijte ji na maliny a nechte v chladu zatuhnout.
Do skleniček rozdělte piškot a na něj pudink. Navrch dejte po lžíci našlehané smetany a pak už jen ozdobte zbylými malinami, plátky broskví a mátou.

Jahody se šlehačkou

● Čas na přípravu: 15 minut
● Množství: 4 porce
● Potřebujete: 12 cukrářských piškotů, 1 hrnek nakrájených jahod, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 hrnek smetany 33%, vanilkovou esenci

Piškoty nalámejte a rozdělte na dno skleniček. Nakrájené jahody smíchejte se lžící cukru a citronovou šťávou a rozdělte do sklenic.  Malou část jich nechte stranou. Smetanu vyšlehejte se zbylým cukrem a vanilkovou esencí. Vyšlehanou smetanu rozdělte do sklenic a ozdobte jahodami.

Ostružinové brownies

Čas na přípravu: 10 minut
Množství: 4 porce
● Potřebujete: 8 ks brownies, 1 hrnek pařížské šlehačky, 2 lžíce marshmallows, 2 lžíce ostružino­vé­ho želé, 2 lžíce sekaných mandlí, 4 kopečky čokoládové zmrzliny

Čtyři brownies nakrájené na malé kousky rozdělte na dno skleniček. Zakryjte našlehanou smetanou. Zasypte mandlemi, ostružinovým želé, marshmallows a zbylými ­rozdrobenými brownies. ­Můžete přidat také čerstvé ostružiny. Zakončete zmrzlinou posypanou bonbony a mandlemi.

Pomerančový piškot a borůvky

● Čas na přípravu: 15 minut
● Množství: 4 porce
● Potřebujete: 200 g vanilkového piškotu, 2 pomeranče, 1 lžíci nemletého máku, 1 hrnek tučné zakysané smetany, 1 lžíci cukru, půl hrnku borůvek

Piškot rozlámejte a smíchejte se šťávou z jednoho pomeranče a mákem. Z druhého pomeranče nastrouhejte kůru a vykrájejte měsíčky bez blanek. Smetanu smíchejte s kůrou a cukrem. Do sklenic rozdělte ochucený piškot, pak smetanu, pomerančové měsíčky a borůvky.

Více tipů, jak zpracovat voňavé letní ovoce z lesa i ze zahrádky najdete v aktuálním vydání Ženy a život, přesněji v příloze Chuťovka. Oba časopisy koupíte za jednu cenu – 32 Kč!