9. června 2017
Stačí pár malých nápaditých drobností, třeba jen lžička bezinkového sirupu, a z jednoduchého litého těsta se rázem stane hříšně lahodný dezert.
1 / 6

Základní těsto na sladké francouzské palačinky

Množství: 4 porce
Čas na přípravu: 30 minut +30 minut odležení
Potřebujete: 2 vejce, špetku soli (na špičku nože), 1 lžíci krupicového cukru, 125 g hladké mouky, 300 ml mléka, 25 g másla + máslo na smažení

Postup:
1. Vejce rozmíchejte se solí a cukrem. Pak vmíchejte mouku, vznikne husté těsto bez žmolků. Postupně do něj metlou zapracujte mléko. Řídké těsto nechte odstát minimálně 30 minut, odležením zhoustne.
2. Po odležení těsto podle potřeby lehce nařeďte mlékem. Těstíčko by mělo lehce stékat z naběračky a dobře se rozlévat po pánvi. V kastrůlku rozpusťte 25 g másla a vmíchejte ho do připraveného těsta.
3. V pánvi rozpusťte malý kousek másla. Připravené těstíčko vlijte naběračkou do nahřáté pánve s máslem. Během vlévání nahýbejte pánev tak, aby se těsto rozlilo po celé ploše. Palačinku pečte, až zatuhne. Pak ji obraťte a upečte dozlatova. Palačinky uchovejte v teple.
Top tip: Na palačinky se většinou používá hladká pšeničná mouka, ale stejně dobré jsou i palačinky z polohrubé. Těstíčko se z ní lépe rozmíchává a nedělá hrudky. Máslo se do palačinek přidává pro zjemnění.

A jak připravit základní těsto na lívance? Čtěte dál!

1 / 6