31. ledna 2017

Postup

1. Ředkvičky očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a v hrnci na rozehřátém másle orestujeme dosklovata. Zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku.

2. Přilijeme studený vývar, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme ředkvičky (část ponecháme na dozdobení) a povaříme asi 10 minut. Odstavíme. Vlijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a částečně rozmixujeme.

3. Polévku dozdobíme odloženými ředkvičkami a řeřichou a zakápneme olivovým olejem. Podáváme např. s plátky chleba.

Ingredience

20 ředkviček
1 cibule
40 g másla
40 g hladké mouky
550 ml zeleninového vývaru
150 ml 33% smetany
sůl
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek
čerstvá řeřicha na posypání
olivový olej na zakápnutí