23. května 2016

Postup

1. Nejprve připravíme holandskou omáčku. Do ohnivzdorné mísy dáme tři žloutky, přilijeme bílé víno a v horké vodní lázni vyšleháme do husté nadýchané pěny. Osolíme ji, opepříme a po částech vmícháme rozpuštěné máslo.

2. Do většího hrnce nalijeme vodu do výšky cca 5 cm, přilijeme ocet a přivedeme těsně pod bod varu. Do misky rozklepneme jedno vejce. Vodu v hrnci zamícháme tak, aby vznikl vír a do jeho středu vlijeme vejce. Vaříme cca 3 minuty. Vyjmeme ho pomocí děrované naběračky, necháme okapat a dáme na talířek. Stejným způsobem připravíme i zbylá vejce.

3. Žemle rozkrojíme podélně na poloviny a na rozehřáté pánvi je opečeme dokřupava. Přendáme je na talíře řeznými stranami nahoru. Rozdělíme na ně na plátky nakrájenou slaninu a navrch položíme vejce. Nakonec je přelijeme připravenou omáčkou a posypeme pažitkou.

Ingredience

3 žloutky
100 ml bílého vína
sůl
mletý černý pepř
100 g másla
2 lžíce octa
4 čerstvá vejce
2 žemle
200 g libové anglické slaniny
nasekaná pažitka na posypání