23. června 2016

Postup

1. V kastrůlku připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, rozšleháme a na mírném ohni necháme asi 15 minut provařit. Pak do kastrůlku přilijeme smetanu. Omáčku dosolíme a opepříme. Odstavíme ji a dochutíme ji citronovou šťávou.

2. Brokolici opláchneme a rozebereme na růžičky. Košťál oloupeme a nakrájíme na plátky. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, osolíme ji a brokolici v ní povaříme asi 2 minuty (košťál případně o něco déle).

3. Brokolici scedíme a necháme okapat. Rozdělíme ji na talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme měsíčky citronu i proužky kůry. Podáváme s opečenými brambory. 

Ingredience

40 g másla
40 g hladké mouky
500 ml vývaru (zeleninového nebo masového)
100 ml smetany (30%)
sůl
drcený černý pepř
citronová šťáva dle chuti
600 g brokolice
měsíčky citronu a proužky citronové kůry na ozdobu