23. března 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Šalotky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici opláchneme, vyřízneme košťál a brokolici rozebereme na růžičky.

2. V hrnci nahřejeme olej, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přimícháme brokolici, posypeme cukrem a mícháme, dokud cibule nezačne karamelizovat. Základ polévky zalijeme vývarem a necháme asi 20 minut vařit.

3. Mezitím v menším hrnci s mírně bublající horkou vodou smíchanou se lžící octa připravíme ztracená vejce. Po jednom je vyklepneme do naběračky, vodu lžící zamíchame a do víru uprostřed vlijeme opatrně vejce.

4. Dvě růžičky brokolice vyndáme z hrnce, zbytek ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme máslo a smetanu, ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou. Krátce prohřejeme a sundáme z ohně. Na talířích přidáme do každé porce jedno ztracené vejce a kousek vařené brokolice.

Ingredience

4 šalotky (nebo 1 menší cibule)
500 g brokolice
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky práškového cukru
800 ml zeleninového vývaru
4 malá vejce
1 lžíce octa
50 g másla
100 ml smetany ke šlehání
sůl
mletý bílý pepř
1 lžička citronové šťávy