Ingredience4 šalotky (nebo 1 menší cibule) |
1. Šalotky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici opláchneme, vyřízneme košťál a brokolici rozebereme na růžičky.
2. V hrnci nahřejeme olej, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přimícháme brokolici, posypeme cukrem a mícháme, dokud cibule nezačne karamelizovat. Základ polévky zalijeme vývarem a necháme asi 20 minut vařit.
3. Mezitím v menším hrnci s mírně bublající horkou vodou smíchanou se lžící octa připravíme ztracená vejce. Po jednom je vyklepneme do naběračky, vodu lžící zamíchame a do víru uprostřed vlijeme opatrně vejce.
4. Dvě růžičky brokolice vyndáme z hrnce, zbytek ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme máslo a smetanu, ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou. Krátce prohřejeme a sundáme z ohně. Na talířích přidáme do každé porce jedno ztracené vejce a kousek vařené brokolice.