2. března 2017

Postup

1. Pstruhy důkladně omyjeme a osušíme. Nasolíme je, opepříme, okořeníme kmínem a v chladu necháme asi 30 minut odpočinout.

2. Zeleninu očistíme. Brambory překrájíme na menší kousky, mrkev s cibulkou na úzké delší špalíčky, cuketu na silnější plátky. V hrnci přivedeme k varu vodu. Osolíme ji, vsypeme do ní brambory a vaříme je do poloměkka. Pak na 1 minutu přidáme mrkev s cuketou. Vše scedíme a necháme okapat.

3. Proleželé pstruhy poprášíme hladkou moukou promíchanou s mletou paprikou a na rozehřátém oleji v pánvi je rychle z obou stran opečeme. Přendáme je do pekáčku, přidáme k nim oblanšírovanou zeleninu a cibulky a v troubě předehřáté na 190 °C je necháme asi 10 minut dopéct.

4. Petrželku opláchneme a nasekáme nadrobno. V kastrůlku rozpustíme máslo. Rozředíme ho asi 40 ml vody a citronovou šťávou a metličkou ho mícháme, dokud omáčka nezíská krémovou konzistenci. Pak přisypeme petrželku a omáčku dochutíme solí a pepřem.

Ingredience

4 vykuchané pstruhy
sůl
mletý černý pepř
mletý kmín
500 g brambor
2 větší mrkve
1 malou cuketu
svazek jarní cibulky
asi 4 lžíce hladké mouky
1 lžičku mleté papriky
olej na smažení
1 svazek plocholisté petrželky
150 g másla
šťávu z 1/2 citronu