Ingredience2 větší pstruzi |
1. Pstruhy očistíme, opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme je a opepříme zvenku i uvnitř. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme je olivovým olejem. Pečeme je ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut.
2. Cibuli a mrkev očistíme a pokrájíme nadrobno. V kastrůlku rozehřejeme máslo a osmahneme na něm pokrájenou mrkev a cibuli. Zaprášíme moukou, promícháme a přilijeme víno. Vaříme asi 5 minut.
3. Poté zalijeme vývarem a pozvolna vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Nakonec omáčku rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou a vmícháme nasekanou řeřichu. Dle potřeby osolíme a opepříme. Pečené pstruhy podáváme s omáčkou a např. americkými bramborami.