2. září 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Pstruhy očistíme, opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme je a opepříme zvenku i uvnitř. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme je olivovým olejem. Pečeme je ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut.

2. Cibuli a mrkev očistíme a pokrájíme nadrobno. V kastrůlku rozehřejeme máslo a osmahneme na něm pokrájenou mrkev a cibuli. Zaprášíme moukou, promícháme a přilijeme víno. Vaříme asi 5 minut.

3. Poté zalijeme vývarem a pozvolna vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Nakonec omáčku rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou a vmícháme nasekanou řeřichu. Dle potřeby osolíme a opepříme. Pečené pstruhy podáváme s omáčkou a např. americkými bramborami.

Ingredience

2 větší pstruzi
sůl
mletý černý pepř
olivový olej
1 cibule
1 mrkev
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
150 ml bílého vína
200 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany na vaření
1 vanička řeřichy