2. května 2016

Postup

1. Pstruhy důkladně opláchneme, osušíme utěrkou, osolíme a necháme 30 minut v chladu odležet. Potom je zalijeme vínem a necháme další hodinu marinovat.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pórek očistíme, nakrájíme také na kolečka, důkladně propláchneme a necháme okapat. V hluboké pánvi rozehřejeme 50 g másla a cibuli krátce osmahneme. Přidáme pórek, osolíme, opepříme. Přilijeme víno, ve kterém se marinovali pstruzi, přidáme bobkové listy a vše necháme přejít varem.

3. Zeleninu s vínem přelijeme do pekáčku, rozložíme na ni pstruhy, pokapeme je zbylým máslem a pečeme v troubě při 200 °C asi 25 minut.

4. Mezitím oloupeme stroužky česneku, utřeme je se solí a v míse vyšleháme se žloutky. Pak zašleháme ocet a postupně po částech olivový olej. Vznikne hustá česneková majonéza, kterou podle chuti přisolíme, opepříme a popřípadě dochutíme citronovou šťávou.

5. Upečené pstruhy rozdělíme na talíře, přidáme podušenou zeleninu se šťávou a přelijeme česnekovou majonézou. Jako příloha se hodí opečená bageta.

Ingredience

4 menší vykuchaní pstruzi
sůl
750 ml bílého vína
2 cibule
2 pórky
70 g másla
mletý černý pepř
2 bobkové listy
Na česnekovou majonézu:
4 stroužky česneku
4 žloutky
1 lžíce vinného octa
4 lžíce olivového oleje