Pstruzi po provensálsku

  14:10aktualizováno  25. března 2019 19:02

| foto: Kulinární studio Bauer MediaBauer Media

Ingredience

4 menší vykuchaní pstruzi

sůl

750 ml bílého vína

2 cibule

2 pórky

70 g másla

mletý černý pepř

2 bobkové listy

Na česnekovou majonézu:

4 stroužky česneku

4 žloutky

1 lžíce vinného octa

4 lžíce olivového oleje


1. Pstruhy důkladně opláchneme, osušíme utěrkou, osolíme a necháme 30 minut v chladu odležet. Potom je zalijeme vínem a necháme další hodinu marinovat.


2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pórek očistíme, nakrájíme také na kolečka, důkladně propláchneme a necháme okapat. V hluboké pánvi rozehřejeme 50 g másla a cibuli krátce osmahneme. Přidáme pórek, osolíme, opepříme. Přilijeme víno, ve kterém se marinovali pstruzi, přidáme bobkové listy a vše necháme přejít varem.


3. Zeleninu s vínem přelijeme do pekáčku, rozložíme na ni pstruhy, pokapeme je zbylým máslem a pečeme v troubě při 200 °C asi 25 minut.


4. Mezitím oloupeme stroužky česneku, utřeme je se solí a v míse vyšleháme se žloutky. Pak zašleháme ocet a postupně po částech olivový olej. Vznikne hustá česneková majonéza, kterou podle chuti přisolíme, opepříme a popřípadě dochutíme citronovou šťávou.


5. Upečené pstruhy rozdělíme na talíře, přidáme podušenou zeleninu se šťávou a přelijeme česnekovou majonézou. Jako příloha se hodí opečená bageta.


  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 13. týden roku 2024

Březen se chýlí ke konci, co nás podle hvězd čeká v jeho posledním týdnu? Panny, kritikou šetřit nebudete, ale zařadíte...

Nejvyšší čas na změnu šatníku. Víme, bez čeho se na jaře neobejdete

Letmý pohled z okna stačí a hned máte jasno. Počasí velí jednoznačně - je čas vyjarnit šatník. Už jste si pořídili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jaro volá po barvách. Víme, čím bezpečně rozbijete mrtvou zimní šeď

Aktuální období už není o tmavých a studených barvách. Právě naopak, trendy přejí výrazným a veselým odstínům....

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

RECEPT DNE: Mandlové úlky

Zkuste trochu jinou variantu oblíbené vánoční dobroty. Světlé úly s mandlemi a marcipánem budou určitě chutnat všem!

Avokádo, jahody, banán i chilli. Vášnivý jídelníček ocení nejen zamilovaní

Konzumace pokrmů je přirozenou a potřebnou součástí života ve všech jeho aspektech. Nejde jen o to nemít hlad. Správné...

Umělkyně zdobí své tělo motivy předků, oživuje dávnou minulost

Dvaadvacetiletá Yarikazu Xipaya žijící v Brazílii maluje na své tělo ornamenty, které si ženy z domorodých kmenů samy...

Nebojte se kynutého těsta. Když víte, jak na to, výsledek je tutovka

Ovocné knedlíky, buchty s mákem nebo třeba koláče – to všechno jsou pokrmy, jejichž základem je kynuté těsto. Pro...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...