29. dubna 2017
Správně upečené čokoládové brownies jsou uvnitř vláčné a na povrchu křupavé.

● Množství: 20 kousků
Čas na přípravu: 25 minut
Čas na pečení: 20 minut

Potřebujete: 200 g kvalitní tmavé čokolády, 200 g másla, 3 vejce, 150 g krupicového cukru, sůl, 100 g ořechů (směs), 5 lžic hladké mouky, 1 malá lžička prášku do pečiva, 200 g crème fraîche nebo zakysanou smetanu, 1 bio pomeranč

 1 Čokoládu rozlámejte na kousky a dejte do misky z varného skla. Přidejte máslo nakrájené na kousky a jednu lžíci vody (můžete nahradit smetanou) a rozpusťte na vodní lázni.

 2 Rozklepněte vejce a opatrně oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Pak pečlivě omyjte metly šlehače a vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh.

 3 Ořechy nasekejte nahrubo. Mouku prosijte a smíchejte ji s práškem do ­pečiva a přidejte do ní všechny menší
i větší kousky různých ořechů.

 4  Do chladnoucí čokolády vmíchejte nejprve žloutkovou pěnu. Pak přidávejte mouku s ořechy. Nakonec vmíchejte jednu lžíci sněhu a potom opatrně přidávejte zbylý sníh.

 5 Plech vyložte pečicím papírem. Těsto na něj rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ­maximálně 20 minut. Po upečení nechte čokoládový plát zcela vychladnout.

 6 Z pomeranče nastrouhejte jemné proužky a vmíchejte je do crème fraî-che, přidejte i kapku pomerančové šťávy. Vychladlé brownies nakrájejte na kostky a podávejte s pomerančovým krémem.

● Náš tip:

Čokoláda na brownies by měla být opravdu kvalitní, záleží na ní chuť celého dezertu. Do rozpuštěné čokolády můžete pro vylepšení přidat ještě dvě lžíce kvalitního kakaa. Cukr použijte velmi jemný, nejlépe cukr na pečení. Pokud nemáte ořechy, můžete je vynechat nebo použít třeba mandle. Nejdůležitější je dávat pozor při pečení. Těsto vložte do vyhřáté trouby a nepečte ho déle než je třeba. Špejle by po vpíchnutí měla zůstat vlhká od čokolády. Jinak budou brownies přepečené a příliš suché.