21. dubna 2015

Postup

1. Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Necháme je mírně zchladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky.

2. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a osmahneme v hrnci na polovině másla. Zaprášíme ji moukou a orestujeme. Zalijeme vývarem, metličkou důkladně rozšleháme a krátce povaříme. Přilijeme smetanu, odstavíme z ohně a vmícháme žloutky.

3. Kopr opláchneme, nasekáme najemno a polovinu vmícháme do husté omáčky. Přidáme brambory, osolíme a opepříme.

4. Směs dáme do zapékací mísy, poklademe kousky zbylého másla a pečeme při teplotě 180 C asi 20 – 25 minut. Hotové brambory posypeme zbylým nasekaným koprem a ihned podáváme.

Ingredience

800 g brambor
sůl
1 cibule
5 lžic másla
3 lžíce hladké mouky
500 ml zeleninového vývaru
100 ml zakysané smetany
3 žloutky
1 svazek kopru
mletý černý pepř