FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM
INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:
1 vejce
3 lžíce octa
INGREDIENCE NA SALÁT:
250 g menších brambor
1 červené cibule
hrst polníčku
hrst čerstvého špenátu
40 g slaniny
snítka kopru
sůl, pepř
INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
6 lžic olivového oleje
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžička medu
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
lžíce nasekaného kopru
POSTUP:
1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.