19. dubna 2017
Poradíme, co s nimi. Naložte je!

Nakládaná pikantní vejce

Potřebujete: 8 natvrdo uvařených vajec, 2 stroužky česneku, 2 červené feferonky, 500 ml bílého vína, 3 lžíce soli, 250 ml octa, lžičku hořčičného semínka, lžičku nového koření, 2 kuličky jalovce, 2 bobkové listy

1. Uvařená vejce oloupejte a vložte do čisté sklenice s uzávěrem. Česnek oloupejte a stroužky rozkrojte na polovinu. Feferonky omyjte a nakrájejte na kolečka.
2. Bílé víno svařte se solí, ­octem a kořením. Na mírném ohni 10 minut povařte. Do horkého nálevu přidejte nakrájený česnek a feferonky. Nálev promíchejte a přelijte jím vejce ve sklenici.
3. Vejce nechte rozležet naložené v marinádě minimálně 24 hodin a poté servírujte. Uchovávejte v chladničce.

Tip: Můžete použít i jiné varianty koření, třeba hřebíček a skořici, tymián a zelenou ­petrželku, zázvor, cukr, sojovou omáčku a koření pěti vůní.

Zároveň potřebujeme po Velikonocích všichni trochu odlehčit. Čtěte, jak na to!

Další tipy, co s vykoledovanými vajíčky

Fašírovaná vejce: Vařená vejce i se skořápkou ostrým nožem podélně rozkrojte na poloviny. Ze skořápek vydloubněte vejce a v míse je vidličkou rozmačkejte s nasekanou petrželkou, jemně pokrájenou cibulkou a kouskem másla nebo lžící smetany. Osolte, opepřete a uhlaďte zpět do skořápek. Rozkrojenou stranu obalte ve strouhance a osmažte na másle dozlatova.
Obalovaná vejce: Mleté vepřové maso ochuťte solí a pepřem. Vmíchejte do něj utřený česnek a nasekanou petržel. Vařená oloupaná vejce zabalte do mletého masa tak, aby vznikly koule. Obalte je ve strouhance a usmažte na oleji.
Vylepšená klasika: Nezapomeňte na vajíčkový salát a jeho luxusní verzi se zakysanou smetanou místo majonézy. Z vařených žloutků ušlehejte pomazánku zjemnělou kapkou sladké smetany nebo přiostřenou dijonskou hořčicí.

Další recepty na zpracování vajec z koledy čtěte ZDE.