18. února 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Pak je zpěníme na másle v pánvi. Přilijeme smetanu a základ trochu zredukujeme.

2. Do pánve vložíme rozmrazený a dobře vymačkaný špenát. Krátce ho povaříme a dochutíme ho solí a pepřem. Odstavíme ho a necháme vychladnout.

3. Listové těsto rozválíme pracovní ploše poprášené moukou na úzký dlouhý plát. Podél jedné z delších stran ho poprášíme strouhankou. Na ni rozprostřeme špenát a ten posypeme strouhaným sýrem. Pak na špenát položíme oloupaná vařená vejce.

4. Plát svineme. Závin vložíme do koláčové formy vytřené máslem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou. V troubě ho při 190 °C pečeme asi 30 minut.

Ingredience

1 cibule
3 stroužky česneku
30 g másla
150 ml smetany ke šlehání
500 g mraženého listového špenátu
sůl
mletý černý pepř
500 g listového těsta
hladkou mouku na podsypání
strouhanku dle potřeby
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
8 vajec vařených natvrdo
1 syrové vejce na potření závinu
máslo na vymaštění formy