Ingredience200 g brambor |
1. Brambory, šalotku a česnek oloupeme. Šalotku a česnek nakrájíme na plátky, brambory na menší kousky. Z chřestu odkrojíme zdřevnatělé konce. Stonky nakrájíme na kolečka, špičky chřestu necháme vcelku na zdobení.
2. V hrnci rozehřejeme máslo a 2 lžíce olivového oleje a orestujeme na něm šalotku s česnekem.Jakmile začnou zlátnout, přidáme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Pak přidáme na kolečka nakrájený chřest a omytý špenát a krátce povaříme.
3. Polévku rozmixujeme, přilijeme smetanu a necháme projít varem. Pak ji odstavíme a ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
4. V pánvi na oleji orestujeme nejdříve špičky chřestu a pak připravíme volská oka. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a ozdobíme vejcem a opečeným chřestem.