11. ledna 2017

Postup

1. Brambory, šalotku a česnek oloupeme. Šalotku a česnek nakrájíme na plátky, brambory na menší kousky. Z chřestu odkrojíme zdřevnatělé konce. Stonky nakrájíme na kolečka, špičky chřestu necháme vcelku na zdobení.

2. V hrnci rozehřejeme máslo a 2 lžíce olivového oleje a orestujeme na něm šalotku s česnekem.Jakmile začnou zlátnout, přidáme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Pak přidáme na kolečka nakrájený chřest a omytý špenát a krátce povaříme.

3. Polévku rozmixujeme, přilijeme smetanu a necháme projít varem. Pak ji odstavíme a ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

4. V pánvi na oleji orestujeme nejdříve špičky chřestu a pak připravíme volská oka. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a ozdobíme vejcem a opečeným chřestem.

Ingredience

200 g brambor
3 šalotky
3 stroužky česneku
300 g zeleného chřestu
50 g másla
olivový olej
700 ml kuřecího vývaru
100 g čerstvého špenátu
100 ml 12% smetany
sůl
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek
4 vejce