11. dubna 2016

Postup

1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a na troše oleje zvolna orestujeme dozlatova. Mrkev očistíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté ji vyjmeme a nakrájíme na kolečka.

2. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibule na něm orestujeme (nesmí ale zhnědnout).

3. Do hrnce s orestovanými šalotkami vsypeme hrášek a vlijeme zeleninový vývar. Hrášek vaříme 10-15 minut, dokud není měkký. Poté hrnec odstavíme a polévku rozmixujeme.

4. Hrnec vrátíme na plotnu. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Je-li třeba, dosladíme ji. Krátce prohřejeme. Jednotlivé porce polévky zdobíme opečenými houstičkami, kolečky mrkve a kolečky pórku.

Ingredience

2 rohlíky z předešlého dne
2 lžíce oleje
1 malá karotka
sůl
2 šalotky
1 lžíce másla
400 g mraženého hrášku
800 ml zeleninového vývaru
250 ml 33% smetany
pepř, citronová šťáva a cukr na dochucení
několik koleček pórku na dozdobení