13. dubna 2017
Klasika, která nesmí chybět na svátečním stole. Pojďme na to!

Ingredience:
450 g polohrubé mouky

50 g hladké mouky

100 g cukru

anýz 

2,5 dkg kvasnic

1 žloutek
1 celé vejce

špetka soli

250 ml mléka

65 g másla 
rozinky (mohou být namočené v rumu)

Vyzkoušejte také čím dál populárnější Dort Pavlova!

1) Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechejte odpočívat na teplém místě). 
2) Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky). Hotové těsto nechejte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem. 
3) Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek. 
4) Ten pak přesuňte na pečící plech a nechejte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle. Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů.
5) Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše.

Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu.
Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit.
6) Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Uchovávejte v utěrce (pokud možno prané bez aviváže) v igelitovém sáčku.

Další klasika, bez které se Velikonoce neobejdou: Nádivka s bylinkami.

Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Martina Mazalová z „V kuchyni obyčejné ženy“.