Ingredience:
450 g polohrubé mouky?
50 g hladké mouky
?100 g cukru?
anýz ?
2,5 dkg kvasnic?
1 žloutek
1 celé vejce
?špetka soli?
250 ml mléka?
65 g másla ?rozinky (mohou být namočené v rumu)
Vyzkoušejte také čím dál populárnější Dort Pavlova!
1) Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechejte odpočívat na teplém místě).
2) Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky). Hotové těsto nechejte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
3) Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek.
4) Ten pak přesuňte na pečící plech a nechejte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle. Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů.
5) Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše.
Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu.
Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit.
6) Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Uchovávejte v utěrce (pokud možno prané bez aviváže) v igelitovém sáčku.
Další klasika, bez které se Velikonoce neobejdou: Nádivka s bylinkami.
Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Martina Mazalová z „V kuchyni obyčejné ženy“.