6. února 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Kuře očistíme, omyjeme, osušíme a osolíme. Housky nakrájíme na menší kostky a vložíme do větší misky. Přidáme vejce, mléko, rozpuštěné máslo, nasekané čerstvé bylinky a dochutíme pepřem a solí.

2. Hotovou nádivkou plníme vnitřek kuřete. Břišní otvor uzavřeme špejlí a svážeme nohy, aby nádivka během pečení nevytékala. Kuře vložíme do pekáče, prsíčky nahoru, podlijeme trochou vody, přelijeme máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C dozlatova (asi 70 minut).

3. Mrkev oškrábeme, papriky zbavíme semeníků, cibulku zbavíme kořenů a vrchní vrstvy, česnek vnějšího obalu. Vše nakrájíme na menší kousky, jen česnek překrojíme napříč.

4. Asi 20 minut před koncem pečení přidáme ke kuřeti očištěnou a nakrájenou zeleninu a společně dopečeme. Pokud nám zbyla část nádivky, dáme ji do zapékací misky a upečeme společně s kuřetem.

Ingredience

1 kuře (1400 g)
sůl
50 g másla
Nádivka:
2-3 housky z předešlého dne
1 vejce
100 ml mléka
50 g másla
1 lžíce petrželky
1 lžíce majoránky
2 snítky tymiánu
mletý černý pepř
Zelenina:
2 mrkve
2 žluté papriky
1 svazek jarní cibulky
1 palička česneku