6. dubna 2016

Postup

1.Telecí maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Mrkev oloupeme. Mrkev a šunku nakrájíme na silnější proužky a maso jimi po vláknu protáhneme (prošpikujeme). Osolíme, opepříme a svážeme provázkem.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. V kastrole nebo v pekáčku rozehřejeme máslo a cibuli orestujeme dozlatova. Na cibulový základ vložíme maso a opečeme ho ze všech stran. Zalijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme při mírné teplotě na plotýnce nebo pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 50-60 minut doměkka. Přitom je podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.

3. Měkké maso vyjmeme a udržujeme teplé. Mouku rozmícháme ve smetaně dohladka. Výpek přecedíme do kastrůlku a zahustíme rozmíchanou moukou. Omáčku za stálého míchání asi 15 minut povaříme. Podle potřeby ji přisolíme, popřípadě naředíme vývarem, vmícháme spařené nasekané kopřivy a necháme přejít varem.

4. Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a přilijeme trochu omáčky. Jako příloha jsou vhodné pečené brambory.

Ingredience

800 g telecí kýty
1 mrkev
100 g šunky
sůl
mletý bílý pepř
2 cibule
2 lžíce másla
500 ml zeleninového vývaru z kostky
50 g hladké mouky
200 ml smetany
4 lžíce nasekaných kopřiv