6. ledna 2017

Postup

1. V pánvi na rozehřátém oleji osmažíme nadrobno nakrájené kostičky slaniny, najemno nasekanou cibuli a česnek. Do větší mísy dáme rohlíky rozkrájené na kostky, které pokropíme mlékem a necháme je nasáknout. Přidáme zchladlou cibulku s česnekem, slaninou a vypečenou šťávou, spařené nasekané kopřivy, nadrobno nakrájená sušená rajčata, žloutky a dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Vše dobře promícháme.

2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka vmícháme do směsi. Nádivku přendáme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 30 minut.

3. Jehněčí kotlety očistíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Zlehka je naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme mletým chilli, tymiánem a zakapeme olejem. Necháme odležet při pokojové teplotě asi 30 minut.

4. Mrkev, petržel a česnek oloupeme, nakrájíme na kousky. Papriku očistíme a pokrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm zprudka kotlety z obou stran. Poté přidáme zeleninu a krátce orestujeme. Společně vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 15 minut.
Jehněčí kotlety podáváme s pečenou zeleninou a kopřivovou nádivkou. Můžeme doplnit vařenými bramborami.

Ingredience

Kopřivová nádivka:
1 lžíce rostlinného oleje
150 g anglické slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
4 rohlíky (1 den staré)
150 ml mléka
2 hrsti kopřivových listů
150 g sušených rajčat
3 vejce (bílky a žloutky odděleně)
sůl
mletý černý pepř
mletý muškátový květ
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání
Kotlety:
800 g jehněčích kotlet
sůl
čerstvě mletý barevný pepř
mleté chilli
snítky čerstvého tymiánu
olivový olej na zakápnutí a opečení
300 g mrkve
300 g kořenové petržele
6 stroužků česneku
400 g barevných paprik