Mouku na mazanec kupte výběrovou, s velkým množstvím lepku, která je určena na kynuté těsto. Aby mazanec při pečení hezky držel tvar, můžete mu udělat ohrádku z otevřené dortové formy.
? Čas na přípravu: 90 minut + kynutí
? Množství: 15 porcí
? Potřebujete: 200?ml vlažného mléka, 30?g čerstvého droždí,1 sáček vanilkového cukru, 120?g moučkového cukru, 250?g polohrubé mouky, 250?g hladké mouky, špetku soli, špetku muškátového květu, nastrouhanou kůru z 1 biocitronu, 3 žloutky, 150?g másla, 2 lžíce oleje, 70?g rozinek namočených v rumu, 100?g plátků loupaných mandlí, 1 vejce na potření
1. Mléko přihřejte. Polovinu odlijte a vmíchejte do něj rozdrobené droždí, vanilkový cukr, lžíci polohrubé mouky a nechte v teple vzejít kvásek. V míse smíchejte obě mouky s moučkovým cukrem, solí, muškátovým květem a citronovou kůrou.
2. K sypké směsi přidejte vzešlý kvásek a žloutky rozšlehané ve zbylém mléce. Zlehka promíchejte. Přidejte rozpuštěné vlažné máslo a olej a pečlivě propracujte. Těsto zformujte do bochánku a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.
3. Naložené rozinky sceďte a spolu s 2/3 mandlových lupínků velmi lehce zapracujte do vykynutého těsta. Pak z něj znovu vytvarujte bochánek. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20–30 minut kynout v teple.
4. Nakynutý bochánek potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi. Bochánek uprostřed lehce nastřihněte do křížku. Vložte do trouby vyhřáté na 200?°C a pečte asi 15 minut. Pak teplotu snižte na 160–170?°C a dopékejte asi 50 minut.