4. června 2016

Postup

1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a 50 ml vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít . Zbylou mouku smícháme se zbylým moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli, anýzem a najemno nastrouhanou citronovou kůrou a nasypeme ji do mísy.

2. K sypké směsi přidáme kvásek a žloutky rozšlehané ve zbylém mléce. Vše zlehka promícháme a přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, do něhož nakonec vmícháme 1 lžíci oleje. Necháme na teplém místě asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

3. Do vykynutého těsta zapracujeme rumové rozinky a polovinu mandlí. Uděláme z něj bochánek, který dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20-30 minut kynout.

4. Bochánek potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme zbylými mandlemi a uprostřed lehce nastřihneme nůžkami do křížku. Mazanec zapékáme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 50 minut.

Ingredience

30 g čerstvého droždí
120 g moučkového cukru
500 g polohrubé mouky
200 ml vlažného mléka
1 sáček vanilkového cukru
sůl
špetka anýzu
nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
3 žloutky
150 g másla
1 lžíce oleje
70 g rozinek namočených v rumu
100 g plátků loupaných mandlí
1 bílek na potření