4. května 2016

Postup

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, hrubou mouku a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.

2. Heru se zbylým cukrem a žloutky utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, prosátou hladkou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, citronovou kůru a ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

3. Pak těsto znovu prohněteme a necháme dalších 20 minut na teplém místě kynout. Těsto nakrájíme na kousky, které rozválíme na dlouhé tenké válečky, které stáčíme podle vlastní fantazie. Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut kynout na teplém místě.

4. Vejce rozšleháme a celý povrch jidášků jím potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout. Hotové jidáše můžeme potírat medem.

Ingredience

200 ml mléka
30 g droždí
100 g moučkového cukru
2 lžíce hrubé mouky
100 g hery
2 žloutky
300 g hladké mouky
sůl
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžíce rozinek na dozdobení
1 vejce na potření