Ingredience30 g droždí |
1. Z droždí, části cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Přidáme mouku, sůl, zbylý cukr a mléko, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a vykynutý kvásek. Vše zlehka promícháme. Nakonec přidáme rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto.
2. Kandované třešně nasekáme na drobno. Těsto rozdělíme na polovinu. Do jedné poloviny zapracujeme kandované třešně a obě těsta necháme na teplém místě asi 60 minut kynout.
3. Pak obě těsta znovu zlehka propracujeme a každé rozdělíme na 10 kousků. Z každého kousku těsta rozválíme tenký pramen a zapleteme do sebe vždy jeden pramen základního a jeden pramen třešňového těsta.
4. Zapletené prameny spojíme do věnečku a rozložíme na plechy s pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Věnečky necháme vychladnout na kovové mřížce a podáváme.