4. června 2016

Postup

1. Z droždí, části cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Přidáme mouku, sůl, zbylý cukr a mléko, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a vykynutý kvásek. Vše zlehka promícháme. Nakonec přidáme rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto.

2. Kandované třešně nasekáme na drobno. Těsto rozdělíme na polovinu. Do jedné poloviny zapracujeme kandované třešně a obě těsta necháme na teplém místě asi 60 minut kynout.

3. Pak obě těsta znovu zlehka propracujeme a každé rozdělíme na 10 kousků. Z každého kousku těsta rozválíme tenký pramen a zapleteme do sebe vždy jeden pramen základního a jeden pramen třešňového těsta.

4. Zapletené prameny spojíme do věnečku a rozložíme na plechy s pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Věnečky necháme vychladnout na kovové mřížce a podáváme.

Ingredience

30 g droždí
60 g moučkového cukru
200 ml mléka
400 g hladké mouky
špetku soli
1 balíček vanilkového cukru
3 žloutky
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
100 g másla
100 g kandovaných třešní
1 vejce na potření
50 g nasekaných mandlí na posypání