4. února 2016

Postup

1. Rozinky propláchneme horkou vodou. V misce je zalijeme rumem a necháme bobtnat. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, mlékem a zakysanou smetanou. Pak do této směsi pečlivě vmícháme mouku. Těsto necháme odležet asi 20 minut.

2. Mezitím omyjeme jablka a nakrájíme je na plátky. Do pánve se silným dnem vsypeme cukr a na mírném ohni ho necháme zkaramelizovat. Pak vmícháme máslo a asi 50 ml vody. Vložíme plátky jablek a polovinu rozinek a na mírném ohni vaříme asi 2 minuty. Sundáme z ohně. Mandle opražíme nasucho na pánvi.

3. Dokončíme trhanec. Do odleželého těsta vmícháme zbylé rozinky i s rumem, ve kterém byly naložené. Ušleháme bílky s vanilkovým cukrem a špetkou soli na tuhý sníh a vmícháme jej do těsta. V pánvi zahřejeme 1/4 másla, vlijeme 1/4 těsta a opékáme do ztuhnutí. Pak trhanec obrátíme a dopečeme. V pánvi ho roztrháme vidličkou a servírujeme na talíř s karamelovými jablky a praženými mandlemi. Stejně připravíme i zbylé tři porce.

Ingredience

2 lžíce rozinek
3 lžíce rumu
6 vajec
60 g moučkového cukru
150 ml plnotučného mléka
100 ml zakysané smetany
100 g polohrubé mouky
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
50 g másla
Na dušená jablka:
2 jablka
100 g krupicového cukru
50 g másla
50 g mandlí