4. dubna 2017
Právě na dnešní den, 4. dubna, připadá... pozor, držte se... Mezinárodní den mrkve. Navrhujeme upéct na oslavu skvělého beránka s touhle vynikající a mimořádně zdravou zeleninou.

MRKVOVÝ BERÁNEK

Doba přípravy: 70 minut (bez chladnutí)
1 porce obsahuje: 820 kJ/196 kcal
Počet porcí/kusů: 10
Potřebujete:
50 g slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek + 2 semínka na oči
4 vejce (bílky a žloutky odděleně)
130 g krupicového cukru
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
200 g mrkve
100 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
tuk a strouhanka na formu
moučkový cukr na posypání
30 g bílé čokolády

Postup:
1. Slunečnicová i dýňová semínka rozmixujeme najemno. V míse vyšleháme žloutky s polovinou cukru do pěny. Přimícháme citronovou kůru a šťávu.
2. Bílky vyšleháme se solí do husté pěny, přidáme zbylý cukr a vyšleháme do tuha. Mrkev nastrouháme najemno a vmícháme do žloutků. Pak přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a moučkou ze semínek. Nakonec do těsta zapracujeme sníh z bílků.
3. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pak ji naplníme těstem a pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 40 minut. Upečeného beránka necháme ve formě krátce vychladnout, pak ho vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Pocukrujeme ho a místo očí připevníme dýňová semínka. Beránka pak můžeme dozdobit rozpuštěnou bílou čokoládou dle fantazie.