Marcela Huczmanová nám poslala dva recepty z červené řepy:
Capriccio z červené řepy:
řepu obalte alobalem a dejte péct, až bude měkká, oloupejte ji a pokrájejte na tenké plátky, ty potom skládejte vedle sebe, řepu polijte olivovým olejem a nasypte piniová semínka, doprostřed talíře dejte měkký kozí sýr, podávejte s kombinací malého salátu z rukoly a cherry rajčátek
Hamburger z červené řepy
Potřebujete:
550 g nastrouhané červené řepy
1 cibule
2 stroužky česneku
180 g ovesných vloček
200 g strouhaného sýru
2 lžíce olivového oleje
2 celá vejce
5 lístků šalvěje
sůl a pepř
Na dokončení: celozrné bulky, salát, rajče, paprika, jogurtový dip či tatarku
Postup:
1. Červenou řepu okrájíme a na hrubém struhadle nastrouháme. Stejně tak postupujeme s cibulí, česnek prolisujeme.
2. Přidáme olivový olej, natrhanou šalvěj (na drobné kousky), vejce, vločky a promícháme.
3. Sýr strouháme na jemnějším struhadle, přidáme ke směsi. Lehce osolíme a opepříme, promícháme.
4. Dáme na 30 minut odpočinout – není nutné dávat do lednice, jde o to, aby ovesné vločky nasákly vodu z řepy.
5. Z hmoty tvarujeme malé bochníčky, dáme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě s funkcí gril nebo přímo na grilu – z obou stran, celkem zhruba 12 minut.
6. Bulky naplníme dle fantazie.