28. března 2017
Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. 
1 / 4

Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. S tím nám také mohou pomoci značky kvality – například Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zase zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. 

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové.  Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek. Při výběru surovin vám pomohou loga kvality, která najdete na obalech.

Ingredience na koláč:

listové těsto
400 g cibule
50 g slaniny
špetka mletého kmínu
2 vejce
1 smetana ke šlehání
muškátový oříšek
olej
sůl, pepř

Ingredience na drobenku:

3 plátky chleba
2 plátky slaniny
1 stroužek česneku
sůl, pepř
20 g másla
hladkolistá petržel

Postup:

1. Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečícím papírem.
2. Do pečícího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min.
3. Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.
4. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje.
5. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.
6. Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi.
7. Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta.
8. Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete.
9. Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče.
10. Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180°C asi 30 min, nebo dozlatova.

1 / 4