Počet porcí: 12 muffinů (bez lepku / vegetariánské)
Pokud máte vysoce výkonný mixér, můžete si namlít vlastní mandlovou moučku. Na 2 šálky mandlové moučky rozmixujte na vysokou rychlost najemno 300 gramů celých syrových mandlí. Do zásoby uložte dávku muffinů do mrazáku na rychlou sladkou snídani před běháním. Jednoduše rozmrazte v mikrovlnné troubě na nízký stupeň.
Potřebujete:
2 šálky mandlové moučky
1 šálek klasických drcených ovesných vloček (pokud jste na ně přecitlivělí, použijte bezlepkové)
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky jemné mořské soli
1/2 šálku sekaných vlašských ořechů (nemusí být)
1/2 šálku rozinek, sekaných datlí nebo čokoládových vloček (nemusí být)
3 vejce, rozšlehaná
1 šálek strouhané cukety (asi 1 cuketa)
1 šálek strouhané mrkve (asi 2 mrkve)
6 lžic nesoleného másla, rozpuštěného
1 šálku javorového sirupu tmavě jantarové barvy
1 lžička vanilkového výtažku
Tyto muffiny byly stvořeny pro superhrdiny, jako jste vy. Jsou přímo napěchované zeleninou a místo rafinovaného cukru jsou slazené javorovým sirupem. Mandlová moučka a celozrnné vločky navíc nahrazují bílou mouku zbavenou výživných látek. Tohle jsou muffiny, které si Shalane dává „na cestu“ – jsou výživné, potěší chuťové buňky sladkou chutí a mohou posloužit jako jednoduchá snídaně před běháním.
A másla se nebojte. Nastartovat se pomocí zdravých tuků je výborný způsob, jak začít den. Tuky pomáhají přenášet vitamíny po těle, které se namáhá, a tak déle zachová pocit sytosti. Bonusem je to, že jsou tyto muffiny bezlepkové.
Takže? Jdeme na to:
1. Do středu trouby vložte rošt. Troubu předehřejte na 175 °C. Standardní plech na 12 muffinů vyložte papírovými košíčky na muffiny.
2. Ve velké misce smíchejte mandlovou moučku, ovesné vločky, skořici, muškátový oříšek, jedlou sodu, sůl a vlašské ořechy, rozinky, datle nebo čokoládové vločky (pokud je přidáváte).
3. V samostatné misce smíchejte dohromady vejce, cuketu, mrkev, máslo, javorový sirup a vanilku. Přidejte k suchým přísadám a míchejte, dokud se nespojí. Těsto bude husté.
4. Lžící naplňte těstem košíčky na muffiny až po okraj. Pečte, dokud nebudou mít muffiny na povrchu pěkně hnědou barvu a špejle zabodnutá do středu muffinu nezůstane po vytažení čistá, 25 až 35 minut.
Knuhu Běhejte rychle. Jezte pomalu. autorek Shalane Flanaganová a Elyse Kopecky vydalo nakladatelství Jota.