21. září 2016

Postup

1. Chřest opláchneme a nejlépe nastavitelnou škrabkou oloupeme. Slupky povaříme 20 minut v půllitru vody ochucené cukrem. Z chřestu odřízneme 3-4 cm dlouhé špičky, které asi 2 minuty povaříme ve scezeném vývaru ze slupek. Vývar potom necháme dál pomalu táhnout a svaříme na 2/3 objemu.

2. Zbytek chřestu nakrájíme na plátky a krátce podusíme společně s kostičkami cibule, kterou jsme nechali zesklovatět. Přisypeme mouku, promícháme a lehce vše orestujeme.

3. Vývar ze slupek smícháme s kuřecím vývarem, přidáme mléko, šlehačku a nalijeme na chřest. Dobře rozmícháme, přidáme pepř, osolíme a necháme asi 20 minut provářet. Polévku potom rozmixujeme, přecedíme a postavíme znovu na oheň. Přidáme překrájené hlavičky a každou porci posypeme podle chuti krájenou pažitkou.

Ingredience

600 g bílého chřestu
1 menší cibule
50 g másla
2 lžíce mouky
330 ml přírodního kuřecího vývaru
120 ml mléka
80 ml šlehačky
pažitka
sůl
bílý pepř
1lžička cukru