21. května 2016

Postup

1. Ve větším hrnci přivedeme k varu 700 ml vody, rozdrobíme do ní kostku zeleninového bujonu a několik minut povaříme. Pak dáme do vývaru vařit květák rozebraný na drobné růžičky a oloupané brambory nakrájené na malé kostičky. Vše vaříme po dobu třiceti minut.

2. Po uvaření do hrnce přidáme polovinu na kostičky nakrájené nivy, polévku necháme mírně zchladnout a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Hrnec vrátíme na sporák, přilijeme mléko a smetanu a opět přivedeme k varu. Po provaření polévku ochutíme špetkou muškátového oříšku, solí a mletým černým pepřem.

3. Při podávání do polévky přidáme zbytek nastrouhaného sýra, ozdobíme snítkami libečku a posypeme kayenským pepřem.

Ingredience

1 kostku instantního zeleninového bujonu
400 g květáku
200 g brambor
100 g nivy (nebo jiný sýr s modrou plísní)
300 ml mléka
300 ml smetany
muškátový oříšek
sůl
černý pepř
mletý kayenský pepř
čerstvý libeček