21. dubna 2016

Postup

1. Cibuli s česnekem očistíme a nasekáme nahrubo. Brambory, mrkev a řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kolečka a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pak je pokapeme olivovým olejem a posypeme dvěma lžícemi tymiánu. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a opečeme dozlatova.

2. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme česnek, mrkev, řepu a brambory, přisypeme 1 lžičku tymiánu a vše osmahneme. Směs zalijeme 1000 ml vody, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme, než bude zelenina měkká.

3. Na závěr polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme ji citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním jednotlivé porce ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme tymiánovými krutony.

Ingredience

1 cibule
3 stroužky česneku
2 větší brambory
1 velkou mrkev
4 bulvy červené řepy
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžičku sušeného tymiánu
sůl
šťávu z ½ citronu
mletý černý pepř
200 g 12% zakysané smetany
Na krutony:
2 pivní rohlíky
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce sušeného tymiánu