21. března 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Sterilovaný hrášek necháme okapat (mražený rozmrazíme). Kerblík opláchneme a lístky nasekáme. Cibuli i česnek oloupeme a oboje nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo, cibuli s česnekem na něm osmahneme, přidáme hrášek, kerblík a vše krátce společně orestujeme.

2. Do hrnce přilijeme vývar, podle chuti osolíme, opepříme a asi 20 minut povaříme. Pak polévku necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji na pyré, které zjemníme 80 ml smetany.

3. Bramboru oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a povaříme asi 10 minut v hráškovém pyré. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a na každou porci dáme lžičku smetany, kterou vidličkou roztáhneme do spirály. Posypeme mletou paprikou, ozdobíme bylinkami a podáváme.

Ingredience

400 g sterilovaného nebo mraženého hrášku
1 svazek kerblíku
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g másla
1000 ml zeleninového vývaru z kostky
sůl
mletý bílý pepř
100 ml smetany
1 větší brambora
špetka mleté papriky
bylinky na ozdobení