17. března 2017
 | 
Foto: Petr Schober
Milujeme ji schovanou uvnitř kuřete i sólo jen tak v pekáči. A nejen na Velikonoce! Vynikající pokrm připravený z celkem obyčejných ingrediencí.
1 / 6

Množství: pro 4 osoby
Čas na přípravu: 60 minut
Čas na pečení: 40 minut
● Potřebujete: 1 menší uzené koleno (nebo 500 g uzeného bůčku), 1 lžičku celého černého pepře, 2 bobkové listy, 1 cibuli, 5 stroužků česneku, 1/2 svazku pažitky, 1/2 svazku ploché petržele, 4 housky, 1 lžíci sádla, 60 g krupice, 3 vejce, sůl, čerstvě mletý pepř, máslo a strouhanku na vymazání formy

Náš tip: Vyražte na mladé kopřivy a nahraďte jimi částečně nebo úplně petržel a pažitku. Nádivka s přimícháním krupičné kaše získá na nadýchanosti. Pokud ale chcete celý postup urychlit, můžete ji vynechat. Nebojte se housky pokropit vývarem tolik, že se úplně rozmočí. Přebytečnou tekutinu z nich pak můžete vymačkat. Místo kolena můžete použít i jiné uzené maso. Třeba bůček nebo kousky slaniny. Někdo přidává i játra, ale jejich chuť je v nádivce moc výrazná.

1. Koleno omyjte. V hrnci přiveďte k varu litr a půl vody s kořením. Přidejte rozkrojenou cibuli a 3 oloupané stroužky česneku. Vodu osolte. Vložte do ní uzené koleno a uvařte doměkka.

1 / 6