Hlízy topinamburů nazývané židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky jsou mrazuvzdorné. Vydrží v dobré kondici i pod sněhem a ze země se mohou vykopávat až do konce března, proto si z nich ještě tento měsíc můžeme uvařit vydatné a ozdravné jídlo.
? Hlízy se nemusejí loupat. Stačí je pečlivě okartáčovat a pořádně propláchnout. Pokud je přece jen oškrábete, vkládejte je do okyselené vody, aby nezhnědly.
? Topinambury lze odšťavnit a pít jejich šťávu v kombinaci s jinými zeleninovými džusy.
? Syrové topinambury můžete nastrouhat a smíchat se zelím, jablky a jogurtovým dresinkem do chutného salátu.
? Topinambury vložte ve slupce do vroucí osolené vody a vařte 15 minut. Mohou se zapékat, smažit jako hranolky, dá se z nich připravit pyré či skvělá hustá polévka.
Zkuste tento recept
Asi 1/2?kg oloupaných topinamburů nakrájejte na kousky. V hrnci zahřejte 2?lžíce másla a orestujte na nich 1 cibuli nakrájenou nadrobno a 2 podrcené stroužky česneku. Pak přidejte topinambury. Osmahněte a zalijte horkým zeleninovým vývarem tak, aby topinambury byly ponořené. Uvařte doměkka. Rozmixujte a doplňte asi 150?ml smetany.