Dýňový chléb s ořechovým máslem
Potřebujete:
2vejce
1 hrnku pasty z dýňových ořechů
1 hrnku dýňového pyré
4 lžíce olivového oleje
1 lžičku vanilkového extraktu
4 lžíce medu
1 lžičky skořice
špetku soli
muškátový oříšek
1 cm zázvoru
1 lžičku jedlé sody
1 hrnku mandlové mouky
Na ořechové máslo:
1 hrnku másla
1 lžíci medu
1 lžíci pasty z lískových ořechů
1. V kuchyňském robotu nebo mixéru vyšlehejte na hladkou kaši vejce, dýňové pyré, olivový olej, vanilkový extrakt a med. Pak přidejte skořici, sůl, nastrouhanou špetku muškátového oříšku, nastrouhaný zázvor, jedlou sodu, mandlovou mouku a opět vše vyšlehejte.
2. Těsto nalijte do silikonové formy na chleba a pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 50 minut. Pak stáhněte teplotu na 130 stupňů a pečte ještě 30 minut. Než budete chléb vyndávat, zkontrolujte špejlí, jestli je dost propečený.
3. Nechte zcela vychladnout, pak vyklepněte z formy. Máslo nakrájejte na malé kousky a spolu s medem a ořechovou pastou ho vyšlehejte do hladka. Skladujte v lednici, před servírováním včas vyndejte, aby trochu povolilo.