27. února 2017
 | 
Foto: bioweb.cz, Fotolia
Obsahuje fosfor, hořčík, vápník, železo, draslík a dalších zdraví prospěšné látky. Navíc je ze všech druhů čočky nejlépe stravitelná a téměř nenadýmá. Rozhodně stojí za vyzkoušení!
1 / 3

Existuje několik druhů čočky, ale nejlépe stravitelná je loupaná červená čočka. Je velmi rychlá na přípravu a nemusí se předem namáčet. Díky chybějící slupce navíc téměř nenadýmá. Tyto vlastnosti z ní dělají luštěninu vhodnou i pro malé děti. Při vaření se většinou zcela rozpadne, proto se hodí do polévek, na pomazánky i jako příloha. Je důležitým zdrojem rostlinných bílkovin a sacharidů. Obsahuje vitamin A a vitaminy skupiny B. V čočce naleznete vyvážené množství fosforu, hořčíku, vápníku, železa, draslíku a selenu. A v neposlední řadě vlákninu, kyselinu pantotenovou a lecitin.

Co z ní můžete připravit?

Pomazánka z červené čočky

Potřebujete:
200 g červené čočky Bioharmonie
5 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku
1 cibuli nakrájenou na kostičky
1 střední nastrouhanou mrkev
šťávu z citronu podle chuti
1 lžičku soli
cca 600 ml vody
kari koření

Postup: Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.
Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie.

1 / 3