26. února 2017
Dejte do hrnce potřebné ingredience, zalijte je vodou a hodinku nasávejte vůni linoucí se z vařícího vývaru. To je ten nejlepší základ pro úžasnou polévku, po které je v bříšku jako v pokojíčku.
1 / 3

Jak na základní vývar?

Aby byl silný, voňavý, čirý a zlatavý, zkrátka ten nejlepší? Z kostky to bohužel nepůjde. Musíte ho uvařit z dobrých surovin.

● Co potřebujete?
Na 2,5 l výsledného vývaru si připravte 3 až 4 kuřecí skelety, 1 větší mrkev, 1 střední kořenovou petržel, 2 stonky řapíkatého celeru nebo čtvrt bulvy, půlku pórku, 1 celou cibuli očištěnou pouze od kořínků a oschlých částí, 4 oloupané stroužky česneku, 2 bobkové listy, půl lžičky nového koření, půl lžičky celého černého pepře, půl lžičky mořské soli.


● Jak ho vařit?
Všechny suroviny zalijte v hrnci zhruba 3 l studené vody. Přiveďte k varu. Pak teplotu ztlumte, aby vývar jen velmi lehce probublával, a vařte zhruba 1 hodinu. Hrnec nezaklápějte poklicí. Občas seberte z hladiny sraženou pěnu.  
● Co ovlivní výsledek?
Čím víc mrkve a kořenové petržele použijete, tím bude výsledný vývar sladší. Pokud chcete, aby byl zlatavý, nechte na cibuli hnědou slupku. Aby vývar byl úplně čistý, sceďte ho přes gázu.

1 / 3