17. července 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Slaninu nakrájíme na dlouhé špalíčky. Hovězí maso očistíme a slaninou prošpikujeme. Osolíme ho, opepříme a pevně svážeme provázkem.

2. V hrnci rozpustíme máslo a hovězí na něm ze všech stran opečeme. Pak ho vyjmeme z hrnce a ve výpeku osmahneme nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu. Přisypeme nasekanou cibuli a také ji restujeme, dokud nezezlátne.

3. Do hrnce vrátíme maso a vložíme koření svázané do kousku gázy. Přidáme hořčici, asi 2 lžíce cukru a citronovou kůru. Vše podlijeme vývarem a pod pokličkou podusíme doměkka.

4. Měkké maso a sáček s kořením vyjmeme z hrnce. Základ rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí, mletým pepřem, cukrem a citronovou šťávou. Omáčku zjemníme smetanou a prohřejeme. Je-li příliš hustá, rozředíme ji trochou vývaru. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým terčíkem.

Ingredience

100 g anglické slaniny
800 g zadního hovězího masa
sůl
mletý černý pepř
60 g másla
1200 g kořenové zeleniny
1 velkou cibuli
2 bobkové listy
5 kuliček černého pepře
4 kuličky nového koření
2 snítky tymiánu
1 lžíce plnotučné hořčice
cukr
1 bio citron
hovězí vývar na podlévání
200 ml smetany ke šlehání